Saturday 18 May 2013

{ Today I'm cooking } Sorrel soup



Visi, kurie vaikystėje vasaras leisdavo kaime, tikriausiai yra ragavę rūgštynių sriubos. Kadangi aš šiandien prisimindama senus laikus nuvažiavau į kaimą, nutariau prisirinkti rūgštynių pievoje aplink namą ir išsivirti šią sriubą. 
Tiems, kurie šį gyvenimo etapą praleido ir norėtų atsigriebti dabar, galiu pasakyti, kad rūgštynės yra paprasti rūgštų skonį turintys lapeliai, augantys kuokštais beveik turbūt visose Lietuvos pievose. Jei norite jų prisirinkti, tačiau bijote paraugauti, paprasčiausia jas atskirti nuplikius karštu vandeniu - jos pakeičia spalvą į tamsiai žalią.
Pagaliau suradus šių paslaptingų augalų, ju prisiskinkite maždaug tris kartus tiek, kiek matosi mano nuotraukoje. Jums dar reikės:
2 didelių bulvių
2 sultinio kubelių
2 kiaušinių
druskos ir vandens

Į puodą su verdančiu vandeniu sumetame nuskustas, nuplautas ir nedideliais gabalėliais supjaustytas bulves, įberiame arbatinį šaukštelį druskos. Į kitą puodą sudedame kiaušinius ir verdame apie 10 -15 min nuo vandens užvirimo. Kai bulvės išvirs, išimame bulves ir į puodą pripilame apie pusantro litro šalto vandens. Užverdame. Sudedame sultinio kubelius ir rūgštynes, atrinktas nuo žolių, nuplautas ir truputį pasmulkintas peiliu. Paverdame kelias minutes, sudedame bulves. Kiaušinius galima supjaustyti ir sudėti į sriubą, arba dėti atskirai į kiekvieną lėkštę.

Ir voila! Aš asmeniškai mėgstu dėtis grietinės į šią sriubą, bet čia skonio reikalas :)

All of us, who spent their summers in country side, probably tasted the sorrel soup. So today I decided to remember those good old times and visit the country side, gather some sorrel around the house and make the soup.
For those, who skipped this period of life but still want to fill in, I just want to tell that sorrel is sour tasting herbs, growing in tufts probably almost in every field in Lithuania. If you want to gather them, but are afraid to taste them, the secret is to scald them with boiling water and they should change the color into really dark green instantly.
When you finally succeed to identify those magical herbs, you need to gather about three times as much as showed in my picture. Also you'll need:
2 big potatoes
2 broth cubes
2 eggs
salt and water

In a pot with boiling water we throw in shaved, washed and cut into small pieces of potatoes, put a teaspoon salt. In another pot put eggs and cook for about 10 -15 minutes from the water boiling point. When the potatoes are cooked, remove potatoes and fill the pot with about 1,5 l of cold water. Boil it. Adds broth cubes and sorrel, selected from the other herbs, washed and a little bit chopped. Cook it for few more minutes (until the sorrel will be dark green and soft) and trow in the potatoes. The eggs can be cut and put into the soup, or place separately in each plate.

And voila! I'm personally fond of sour cream to this soup, but here's a matter of taste :)

No comments: