Saturday 14 December 2013

Paris loves style, I love London.


Paryžius turi savo savitą gyvenimo būdą ir ritmą – čia ruduo pačiame savo gražume, šviečia saulė, krenta auksiniai lapai, lietus nelija ir šiaip oras neblogas. Prancūzai sėdi lauko kavinėse, kurios yra šildomos didelėmis šildančiomis lempomis. Miestas alsuoja kažkokia modernumo ir istorijos aura. Prancūzai vaikšto su bagetėmis, kurios jiems svarbios kaip rankinė. Nors lauke daugiausiai pora laipsnių, ant saulės gal kokie penki, nevienas prancūzas vaikšto tik su megztiniu. Žmonės juda, bet miestas tam nesipriešina.

Nors Paryžius yra vieta, kur susitelkia visa mados grietinėlė, apie stilių aš turiu teisę turėti nuosavą nuomonę. Trapumo, moteriškumo ir damiškumo klestėjimas šiame mieste mane privertė jaustis šiek tiek nepritapusia. Didžiuliai, tiksliau milžiniški prekybos centrai talpinantys savyje viską, nuo puodų iki Chanel, ir kai sakau viską, aš turiu omenyje ne mūsų lietuvišką „Akropolį“, mat jis atrodo, kaip Akropolis palyginus su Olimpo kalnu. Vien vaikščiodma tais labirintais, kildama aukštais pavargau taip, kad nebenorėjau ieškoti nieko daugiau. 

Visuomet laikiau save prekybos centrų megėja, juk patogu, kai viskas vienoje vietoje, bet būdama Paryžiuje supratau, kad man iš tiesų patinka nueiti į vieną gerą parduotuvę, nei valandų valandas klaidžioti ratu aplink pompastišką Chanel expoziciją, turinčią dvi egles, kurios yra maždaug dviejų aukštų dydžio nuo galvos iki kojų nusėtas lemputėmis ir žaisliukais, o apačioje besisukančiame stende ir veidrodžių karalystėje stovi vos kelioms rankinės.


Žinoma, radau ir savo Paryžiaus persepcijos kampą – tai boutique’ai. Juk pats žodis kilęs iš prancūzų kalbos! Žinant kur ieškoti, pavyzdžiui Monmartre, gali užsukti į parduotuves, kuriose sudėti Burberry paltai kainuojantys vos 10 eurų. Taip pat gali užklysti į vintažinių rūbų parduotuvę kuri nuo grindų iki lubų, tiesiogine šių žodžių prasme apkrauta rūbais – nuo lubų kabo batų poros, per kambarius ištiestos virvės ant kurių sukabinti akiniai, belipant laiptais nuo rankturių gali išsirinkti šaliką, kepurę, ar pirštines.


Ir paskutinis dalykas kalbant apie Paryžiaus stilių yra Londonas. Kadangi šie du, nežinau ar bendroje publicistikoje, bet bent jau mano galvoje buvo priešinami tarsi kraštutiniai variantai, nors tokie gal ir nėra, aš visuomet apie Paryžių masčiau kaip apie chic, o apie Londoną iš esmės, kaip apie Rock’n’roll. Žinoma, aš nesistengiu čia kiršinti konfliktų ir kurstyti karų, todėl palieku kiekvienam jūsų aplankyti, pabuvoti, apgalvoti ir įvertinti. Ir nors stiliaus klausimais mes su Paryžiumi einame šiek tiek skirtingais keliais, jis po savo architektūros stogu glaudžia tiek daug gražiai besirengiančių žmonių! :)

No comments: